Nilhan Değer: Sektör Genelinde Kadın İstihdamının Artırılması Gerektiğini Düşünüyorum
Bir limanın yatırımını yönetmek ve işletmesini üstlenmek, disiplin, stratejik öngörü ve sürekli gelişim gerektiren bir süreçtir. Mühendislik alanındaki eğitim altyapımın, bu dinamik alana daha hızlı uyum sağlamama katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Liman işletmeciliği sektöründeki kariyerim boyunca sektörün dinamiklerini detaylıca öğrenmeye, iş ortaklarımız ve onları temsil eden tüm paydaşlarımız ile sıklıkla bir araya gelerek onların liman işletmemizden beklentilerini dinlemeye ve beklentilerine uygun hizmet süreçleri dizayn edebilmek için sahadaki çalışmalarda aktif olarak yer almaya ve işin tüm yönlerini kavramaya odaklandım Aynı zamanda doğru insanlarla çalışmak, güçlü̈ bir ekip kurmak, verimlilik ve teknoloji odaklı sisteme dayalı iş süreçleri belirlemek ve tüm bunların katkısı ile sürdürülebilir büyüme stratejileri geliştirmek benim için her zaman öncelikli oldu, olmaya da devam edecek. Bu sektörde çalışan bir kadın olarak erkek egemen bir sektörde var olmak zorlayıcı olsa da azimli bir çalışma ile inanılan yolda kararlılıkla ve pes etmeden hedefe doğru ilerlemenin başarıya giden yolda önemli olduğunu düşünüyorum.
Liman işletmeciliği, çok çeşitli ve karmaşık operasyonel süreçleri içeren, 7/24 devamlılığı olan ve son derece dinamik bir sektördür. Operasyonel olarak, altyapı ve teknik imkanları çerçevesinde tüm limanlar benzer operasyonel süreçleri yürütmektedir. Beldeport’u diğer limanlardan ayıran en önemli unsurları, stratejik konumunun ve genişleme imkanlarının yanı sıra müşteri memnuniyeti, müşterilerin beklentilerini odak noktasına alan hizmet anlayışı ve müşteri taleplerini esnek süreçlerle karşılayabilme yeteneğidir. Aynı zamanda, dijitalleşmeye verdiği önem. Bu konudaki yatırımlarımızla, operasyon, satış ve yönetim süreçlerimizi daha verimli ve sistem odaklı hale getirmeye çalışıyoruz. Beldeport olarak sürdürülebilir büyüme odaklı çalışmalarımızla bölgenin lider limanı olmaya emin adımlarla ilerliyoruz. Biraz limanımızdan bahsedeyim. Beldeport Limanı; 3 kıtayı, 68 ülkeyi, dünya nüfusunun 2/3’ünü, global GDP’nin %40’ını, global enerji kaynaklarının %70’ini kapsayan Çin’in Kuşak-Yol Projesi’nin orta koridoru üzerinde yer almaktadır. İzmit Körfezi’ndeki en büyük kapasiteye sahip olacak demiryolu bağlantımız ile intermodal taşımacılık açısından ihracatçılarımıza önemli bir maliyet avantajı sağlayacağız. Önümüzdeki dönemde bu altyapıyı etkin kullanarak operasyonel verimliliğimizi artırmayı, gerek karbon ayak izimizi gerekse müşterilerimizin lojistik maliyetlerini azaltmaya katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Ayrıca, dijitalleşme ve otomasyon projelerimizle liman operasyonlarını daha akıllı ve hızlı hale getirmeyi hedefliyoruz.
2021 yılında yayınladığımız İnsan Kaynakları Politikamız’da Beldeport çalışanlarına eşitlik politikası ışığında, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen, adil, şeffaf, verimli, sağlıklı ve gelişim odaklı bir çalışma ortamı sunarak her çalışanda farkındalık yaratmayı amaçladık. Beldeport, operasyon ve yönetim pozisyonlarında kadın istihdamına çok önem veriyor. Erkek egemen liman sektöründe şirket genelinde %20 kadın istihdamı, üst düzey yönetici pozisyonunda %50 kadın istihdamı var. Yönetim kurulumuzun çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Yönetim Kurulu Başkanının ve CEO'nun Türkiye'de bu sektördeki tek kadın olması ile Türkiye'de örnek bir liman olarak da öne çıkıyoruz. Ancak sektör genelinde kadın istihdamının artırılması gerektiğini düşünüyorum. 2023 TÜİK verilerine göre lojistik sektöründeki kadın istihdamı ise %11,2’dir. Maalesef, bu konuda Liman sektörü ile ilgili bir veri bulunmuyor. Liman operasyonları fiziksel olarak zorlu bir alan gibi algılansa da aslında birçok noktada kadınların yetkinlikleriyle büyük fark yaratabileceği fırsatlar mevcut. İşe alım süreçlerimizde cinsiyet eşitliğini gözetiyoruz. Amacımız, özellikle limanın operasyonel bölümünde daha fazla kadının sektöre katılımını teşvik etmek ve bu alanda kariyer yapmalarını desteklemektir.
Kadın erkek ayrımcılığı konusuna gelirsek… Bu tür söylemlere sadece liman sektöründe değil, iş dünyasının birçok alanında rastlandığını söyleyebilirim. Ancak önemli olan, bu önyargılara takılmadan ilerlemek. Benim için en büyük cevap, başarıyla elde edilen sonuçlar oldu. Zorluklara rağmen başarılı oldukça, bu tür kalıplar yavaş̧ yavaş̧ kırılıyor. Bu anlamda Beldeport’da biz kadın çalışanlar olarak da şanslıyız; çünkü birçok erkek ekip arkadaşımız bizleri her anlamda destekliyor. Bakış açılarımız ve temelde cinsiyet bağımsız emeğe bakış açımız da paralel olunca kadın istihdamı her geçen gün Beldeport’da artıyor.
Ben başarının, cinsiyetle değil; disiplin, bilgi, sabır ve azimle şekillendiğine inanıyorum. Hedefe odaklanıp, hiçbir olumsuzluğun o hedefe ulaşmak için sizi etkilemesine izin vermeden ilerlemek gerektiğini düşünüyorum. Erkek egemen bir sektörde var olmak zor olabilir, ama bunu bir engel olarak değil, değişim yaratma fırsatı olarak görüyorum. Kadınların liderlik ettiği projelerin başarısını görmek, bana her zaman daha büyük bir motivasyon sağladı. Araştırmalar, üst düzey yönetim pozisyonlarında kadınların daha fazla yer aldığı şirketlerin finansal performanslarının daha güçlü olduğunu ortaya koymuştur. İsviçre Bankası Credit Suisse’in 56 ülkeden 3.000’den fazla şirketi baz alarak yaptığı bir araştırmada, yönetim ekibi seçimiyle hisse senedi fiyat performansları arasında güçlü bağlantıların bulunduğu, üst düzey yöneticilerin %20’den fazlası kadın olan şirketlerde, son on yılda diğer şirketlerden daha fazla büyüme görüldüğü sonucuna ulaşıldı. Bu bulgular, kadınların üst düzey roller üstlendiği firmaların kültürel özellikleri ve iş modellerinin, daha güçlü finansal performansların itici gücü olduğunu ortaya koymaktadır.
Benzer şekilde, PwC’nin “Çalışma Hayatında Kadınlar Endeksi 2021” raporu, OECD ülkelerinde kadın istihdam oranının artmasının, OECD’nin GSYİH’sine 6 trilyon ABD doları gibi dev bir katkı sağlayabileceğini belirtmektedir. Ayrıca, cinsiyete dayalı ücret eşitsizliği farkının kapanması durumunda, OECD ülkelerindeki kadınların gelirlerine 2 trilyon ABD doları eklenebileceği vurgulanmaktadır. Bu araştırma raporları, iş dünyasında cinsiyet çeşitliliğinin ve kadınların üst düzey pozisyonlarda temsil edilmesinin, şirketlerin başarıları üzerinde olumlu etkileri olduğunu açıkça göstermektedir. Liman işletmeciliği; teknoloji, lojistik, mühendislik ve stratejik yönetim gibi birçok disiplini içinde barındıran dinamik bir alan. Kadınların bu sektörde güçlü̈ bir şekilde yer almasını istiyor ve teşvik ediyorum. Yeni mezunlara tavsiyem; cesur olmaları, sahada çalışmaktan çekinmemeleri ve bıkmadan, yılmadan, sabırla kendilerini sürekli geliştirmeleridir. Kadınların liman operasyon bölümünde yer almasının ilişkilerde daha fazla nezaket getirdiğini ve iş disiplinine katkı sağladığını gözlemliyorum.
Kadınların iş dünyasında daha fazla yer aldığı, eşit fırsatlara sahip olduğu bir gelecek için hepimize sorumluluk düşüyor. Cesaretle, kararlılıkla ve birbirimize destek olarak daha güçlü̈ bir iş dünyası inşa edebiliriz. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.
Kaynak: 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun
